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Cedar Hills may not lawfully require the property owner to secure an easement 
agreement as a condition of receiving a building permit for a fence and a retaining wall 
because their ordinances do not require such. 
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legal advice. Specific questions should be directed to an attorney to be analyzed according to current laws. 
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ADVISORY OPINION 
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Date of this Advisory Opinion:  May 11, 2022 

 

Opinion Authored By:    Marcie M. Jones, Attorney 
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ISSUE 
 

Where a property owner has applied for a building permit to construct a fence and retaining wall 

within a public utility easement, has the city lawfully conditioned approval on requiring the 

property owner to sign an easement agreement that apportions liability for use of the easement?  

 

SUMMARY OF ADVISORY OPINION 
 

The City has adopted an ordinance requiring property owners seeking to build a “dwelling, main 

building, or permanent accessory building” within an easement to secure an easement agreement 

as a condition to receiving a building permit.  

 

The property owner in question has requested a building permit for a retaining wall and a fence 

within a public utility easement. Because fences and retaining walls are not a “dwelling, main 

building, or [a] permanent accessory building” the relevant ordinance does not apply. Accordingly, 

the City may not lawfully require the property owner to secure an easement agreement as a 

condition of receiving the requested building permit.  

 

REVIEW 
 

A request for an Advisory Opinion may be filed at any time prior to the rendering of a final decision 

by a local land use appeal authority under the provisions of UTAH CODE § 13-43-205. An Advisory 

Opinion is meant to provide an early review, before any duty to exhaust administrative remedies, 
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of significant land use questions so that those involved in a land use application or other specific 

land use disputes can have an independent review of an issue. It is hoped that such a review can 

help the parties avoid litigation, resolve differences in a fair and neutral forum, and understand the 

relevant law. The decision is not binding, but, as explained at the end of this opinion, may have 

some effect on the long-term cost of resolving such issues in the courts. 

 

A Request for an Advisory Opinion was received from Troy Belnap on July 22, 2021. A copy of 

that request was sent via certified mail to Colleen A. Mulvey, City Recorder, City of Cedar Hills, 

10246 North Canyon Road, Cedar Hills, Utah 84062 on August 6, 2021. 

 

EVIDENCE 
 

The Ombudsman’s Office reviewed the following relevant documents and information prior to 

completing this Advisory Opinion: 

 

1. Request for Advisory Opinion, Troy Belnap on July 22, 2021. 

2. Reply submitted by H. Craig Hall, Esq. representing Cedar Hills, dated August 19, 2021. 

  

BACKGROUND 
 

Troy Belnap (“Belnap”) has submitted a building permit application for landscaping improvements 

proposed for his residence located in Cedar Hills (“City”). The improvements include a 6’ fence 

and a 4’ block retaining wall which will be built, at least in part, within a public utility easement.  

 

The City is requiring Belnap to secure an easement agreement with the easement holder as a 

condition of building permit approval. The required easement agreement stipulates that Belnap 

will assume all liability and costs associated with replacing the fence and retaining wall should 

they be damaged by utility companies during the course of using the public utility easement.  

 

Belnap does not wish to assume this liability and responsibility. Belnap maintains that the easement 

is a public utility easement and liability should be borne by the appropriate utility company. 

 

Belnap has therefore submitted a Request for Advisory Opinion to determine whether the City’s 

requirement that Belnap secure an easement agreement as a requirement for issuing a building 

permit for the proposed fence and retaining wall is lawful. 

 

ANALYSIS 

 

I. City Code requires easement agreement for construction of a dwelling, main 

building, or permanent accessory building within an easement (not for a fence or 

retaining wall) 

 

 



Advisory Opinion – Belnap/Cedar Hills 
Office of the Property Rights Ombudsman 
May 11, 2022 Page 3 of 4 

The City has recently passed Ordinance No. 05-04-2021A regulating construction in recorded 

easements.1 This Ordinance added language to the City Zoning Regulations stipulating that:  

 

“No dwelling, main building, or permanent accessory building shall be 

located within a recorded easement area unless the property owner either 

produces evidence satisfactory to the Zoning Administrator that the 

easement has been abandoned or vacated, or executes a recordable 

document, in an application approved by the Chief Building Official and 

Public Works Director or their designees, providing that (i) the property 

where the structure will be placed is subject to an easement (ii) the owner 

of the easement expressly approves the placement of the structure within 

the easement boundaries, (iii) the property owner acknowledges that the 

structure may be required to be relocated, and (iv) the property owner will 

bear all costs of moving the structure, including damage to the property, in 

the event an easement needs to be accessed”2 (emphasis added). 

 

The requirement clearly applies only to the construction of a “dwelling, main building, or 

permanent accessory building” within a recorded easement.  

 

Ordinance interpretation requires application of the canons of statutory construction.3 An analysis 

of the plain language of the ordinance always comes first,4 with the primary goal “to give effect to 

the legislative intent, as evidenced by the plain language, in light of the purpose the statute was 

meant to achieve.”5 If the plain language of an ordinance is sufficiently clear, the analysis ends 

there.6  

 

In this case, the language of the relevant ordinance is quite clear, and the requirements apply to 

the construction of a “dwelling, main building, or permanent accessory building” within an 

easement. The City’s Zoning Ordinance includes the following relevant definitions7:  

 

DWELLING UNIT: one or more rooms in a building designed for living purposes 

(bathing, eating and sleeping), and occupied by one family.  

 

BUILDING: a roofed and completely walled structure built for permanent use. 

 

ACCESSORY BUILDING: a subordinate building, the use of which is incidental to that 

of the main building, including, but not limited to, detached garages and storage sheds 

greater than one hundred twenty (120) square. 

 

Therefore, according to the definitions, the relevant ordinance only applies to structures which 

include a roof and are completely walled. As neither the fence nor the retaining wall Belnap 

                                                
1 Passed and approved May 4th, 2021. 
2 Cedar Hills Zoning Regulations 10-2-40. 
3 Foutz v. City of South Jordan, 2004 UT 75, ¶8. 
4 Carrier v. Salt Lake County, 2004 UT 98 ¶30. 
5 Foutz, 2004 UT 75, ¶11. 
6 General Construction & Development, Inc. v. Peterson Plumbing Supply, 2011 UT 1, ¶ 8. 
7 Cedar Hills Zoning Code Section 10-2-1 Definitions. 
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proposes include a roof, this ordinance would not apply to the building permit application Belnap 

has submitted. 

 

Because the language of the relevant regulation does not apply to Belnap’s building permit 

application, the City may not lawfully require Belnap to enter into an easement agreement 

assuming liability and responsibility for the proposed fence and retaining wall to be constructed in 

the public utility easement.8  

 

CONCLUSION 
 

The City has adopted an ordinance requiring property owners seeking to build a “dwelling, main 

building, or permanent accessory building” within an easement to secure an easement agreement 

as a condition to receiving a building permit.  

 

The property owner in question has requested a building permit for a retaining wall and a fence 

within a public utility easement. Because fences and retaining walls are not a “dwelling, main 

building, or [a] permanent accessory building” the relevant ordinance does not apply. Accordingly, 

the City may not lawfully require the property owner to secure an easement agreement as a 

condition of receiving a building permit.  

 

 

 

 

Jordan S. Cullimore, Lead Attorney 

Office of the Property Rights Ombudsman 

                                                
8 Because the relevant ordinance does not apply to the current building permit application, we have refrained from 

analyzing whether a fictional or possible future ordinance requiring a signed easement agreement between the property 

owner and the easement holder in connection to the installation of a fence and/or retaining wall in a public utility 

easement would be lawful. We note, however, that UTAH CODE § 54-3-27 (2)(b) addresses and apportions liability 

between public utility users and property owners for improvements within easement areas.  



 

 

NOTE: 

This is an advisory opinion as defined in § 13-43-205 of the UTAH CODE. It does not constitute 

legal advice, and is not to be construed as reflecting the opinions or policy of the State of 

Utah or the Department of Commerce. The opinions expressed are arrived at based on a 

summary review of the factual situation involved in this specific matter, and may or may not 

reflect the opinion that might be expressed in another matter where the facts and 

circumstances are different or where the relevant law may have changed.  

While the author is an attorney and has prepared this opinion in light of his understanding 

of the relevant law, he does not represent anyone involved in this matter. Anyone with an 

interest in these issues who must protect that interest should seek the advice of his or her own 

legal counsel and not rely on this document as a definitive statement of how to protect or 

advance his interest. 

An advisory opinion issued by the Office of the Property Rights Ombudsman is not binding 

on any party to a dispute involving land use law. If the same issue that is the subject of an 

advisory opinion is listed as a cause of action in litigation, and that cause of action is litigated 

on the same facts and circumstances and is resolved consistent with the advisory opinion, the 

substantially prevailing party on that cause of action may collect reasonable attorney fees 

and court costs pertaining to the development of that cause of action from the date of the 

delivery of the advisory opinion to the date of the court’s resolution. 

Evidence of a review by the Office of the Property Rights Ombudsman and the opinions, 

writings, findings, and determinations of the Office of the Property Rights Ombudsman are 

not admissible as evidence in a judicial action, except in small claims court, a judicial review 

of arbitration, or in determining costs and legal fees as explained above. 

The Advisory Opinion process is an alternative dispute resolution process. Advisory 

Opinions are intended to assist parties to resolve disputes and avoid litigation. All of the 

statutory procedures in place for Advisory Opinions, as well as the internal policies of the 

Office of the Property Rights Ombudsman, are designed to maximize the opportunity to 

resolve disputes in a friendly and mutually beneficial manner. The Advisory Opinion 

attorney fees provisions, found in § 13-43-206, are also designed to encourage dispute 

resolution. By statute they are awarded in very narrow circumstances, and even if those 

circumstances are met, the judge maintains discretion regarding whether to award them. 




